Vad händer efter att jag betalt in anmälningsavgiften?
När du erlagt anmälningsavgiften skickas en bekräftelse via mail.

Hur många deltagare är det i varje kurs?
Minimum 4 deltagare och maximalt 12 deltagare.

När är bästa tiden på året att gå en skärmflygkurs?
Vi arrangerar kurser mellan mars och oktober. Under dessa månader sannolikheten är störst att vädret är okej.

Hur mycket kostar det att köpa utrustning?
En komplett utrustning kostar nytt från ca.25.000 kr och från ca.15.000 kr för en begagnad. Köper man en paramotorutrustning kostar den ny från ca. 55.000 kr och från ca. 35.000 kr för en begagnad. En komplett utrustning består av; flygskärm, sittsele inkl. nödskärm, ryggskydd, hjälm och ryggsäck. För paramotor tillkommer motorenheten samt en större nödskärm. Annan utrustning som tillkommer är ett par rejäla och stabila kängor anpassade för skärmflyg. När du går din grundkurs hos oss har du förmånliga priser när du köper din utrustning. Sky Adventures har alltid ett stort lager av nya och begagnade skärmar, motorer m.m. för omgående levereras. Dessutom har vi våra populära färdiga paketlösningar till dig med bra finansieringsvillkor.

Kan man gå kursen även om man är höjdrädd?
Alla är mer eller mindre höjdrädda i början. Kursen är uppbyggd i olika steg där man successivt vänjer sig vid höjden. Det är mycket sällsynt att någon avbryter kursen p.ga. rädsla och obehag med höjden. Förmågan att anpassa sig till detta är individuell. Alla börjar flyga från små backar som endast är ett fåtal meter över marken och successivt ökas höjden under kursens gång.

Hur långt innan kursstart bör man boka?
Vår erfarenhet är att man bör boka ca 1-2 månader innan kursstart för att vara säker på att få en plats. Störst risk att det blir fullbokat är under juni, juli och augusti månad.

Vad händer om det blir dåligt väder under kursveckan?
Dåligt väder innebär att vi lär oss de teoretiska ämnena som är obligatoriska samt materialkännedom. Skärmflygningen är en väderberoende sport. Det innebär att du som elev måste vara beredd på att vara flexibel och tillgänglig för att nyttja dagarna till fullo. Vi förbehåller oss rätten att utnyttja dygnets alla ljusa timmar. Vi skolar vanligtvis helger förutom de kursdagar du går för kompletteringar.

Vi har Vädergaranti
Vår Vädergaranti innebär att du kan komma till oss under 6 månader utan någon kostnad för att färda din påbörjade kurs hos oss. Efter 6 månader förfaller Vädergarantin.

Vilka risker finns i samband med skärmflygning?
Skärmflygning är en risksport. Det kan ske allvarliga olyckor eller t.o.m. dödsfall. Sannolikheten att det skall hända en olycka under en instruktörsledd utbildning är väldigt liten. Vi har ända sedan starten av företaget 1990 jobbat med att prioritera säkerheten. Detta genom att utbilda på den enskilde individens förutsättningar och önskemål. Vi har investerat stort för att du skall få maximal trivsel och säkerhet. Utrustningen vi använder är den absolut bästa och för ändamålet mest säkra som finns på marknaden vilka motsvarar våra högt ställda krav. Du som elev ska tänka på att vara utvilad, lyhörd och visa sporten respekt genom ett gott omdöme.

Utöver skärmen du flyger med är det oerhört viktigt att bära rätt skärmflygkängor. Vrickningar pg.a. undermåliga kängor är den mest förekommande ”skadan” inom sporten. Vi har alltid kängor i våra butiker. Vandrarkängor är inte bra. Rådfråga oss gärna innan du köper dina kängor (Kostar ca. 1.500-2.500kr). Våra sittselar är utrustade med tjocka, stötdämpande ryggskydd om minst 10 cm som skonar dig och din bakdel. Hjälmen som är speciellt anpassad för skärmflygning är ett självklart skydd. Våra hjälmar används av många elever och man svettas, därför rekommenderar vi att ni för hyginens skull köper en sk. BUFF (Kostar 150-200 kr) som skyddar håret i hjälmen. Vi vill att ni tar med ett par handskar som skyddar era händer bra. Har ni inga lämpliga finns det i butiken.

Kan jag avboka min kurs?
1. Avbokningskostnad är 1.500 kr.
2. Om avbokning sker mindre än 2 veckor innan kursstart är avbokningskostnaden 2.000 kr.
3. Om avbokning sker mindre än 1 vecka innan kursstart är avbokningskostnaden 3.000 kr.
4. Om du blir sjuk eller skadad är det ingen avbokningskostnad (läkarintyg krävs).
5. Om du inte kommer till kursstart utan att meddela något skall hela kursavgiften betalas.
6. Om du avbryter en kurs på eget initiativ återbetalas inte kursavgiften.

Kan man utbilda sig mer efter en studentkurs?
Det finns flera olika fortsättningskurser:
– Paramotor, PM1
– Paramotor, PM2
– Hang
– Vinsch
– Berg
– Termik
– Pilot 1
– Pilot 2
– Tandem
– Säkerhetskurs
– Acro
– Instruktör

När får jag min licens efter avslutad kurs?
Efter avslutad godkänd kurs, krävs medlemskap i en klubb för att erhålla sin pilotlicens. Medlemsavgift i Club Parapente Syd i södra Sverige (CPS) är 300 kr/år.  Mer information om hur du blir medlem: www.cps.to. Ytterligare information om klubbar: www.paragliding.se