Det är här du börjar din karriär som skärmflygare
Efter utbildningen kan du fortsätta flyga på egen hand, men för att behålla säkerheten, är det viktigt med regelbunden markträning sk balansering, samt backglidning (flygning i liten backe). Om du efter kursen vill komma tillbaka och flyga mer, arrangerar Skyadventures fortsättningskurser som leder fram till Pilot 1 licens.
Utbildningen följer ett kursprogram som Svenska Skärmflygförbundet (SSFF) fastställt. Ett visst antal moment och manövrar skall göras under kursen. Det är individuellt hur många flyg man behöver för att bli godkänd. När du blivit godkänd på alla moment, inkl teoriprovet, får du ut din licens så snart du blir medlem i en skärmflygklubb. Vår lokala skärmflygklubb är Sveriges största och heter Club Parapente Syd, här är du välkommen som medlem.

Markhantering
Det första steget i utbildningen är att lära sig hantera utrustningen på marken. Under kursen lär du dig hantera skärmen bra på marken. Du lär dig hur du drar upp skärmen i luften och håller den flygande. Att balansera skärmen kräver en blandning av foku och avslappning för att bli duktig.

Teori
Vi har ett litet grundläggande teoretiskt kunskapstest som avslutar kursen. Vi har ca 8 timmars teori med din hemläxa.

Backglidning
Att lära sig balansera sin skärm går fort för somliga och tar litet längre tid för andra, det är helt naturligt. Men för det mesta dröjer det inte länge förrän man är tillräckligt säker för kunna gå längre upp i backen. Där drar du upp skärmen, balanserar den några ögonblick för att vara säker på att du har full kontroll, och tar därefter några rejäla kliv nedför backen. Snart känner du trycket under fötterna lätta och du flyger på egen hand!
Ditt första flyg glömmer du aldrig. Känslan att på egen hand glidflyga nerför backen är en intensiv upplevelse. Under det korta flyget som är 5-10 meter över backen landar du mjukt i gräset nedanför backen. Flyget är maximalt 1 minut men upplevs som en evighet. 

Efter kursen
Efter några intensiva dagar har du lärt dig tillräckligt för att få träna själv. Du har antagligen suttit fördjupad i teoriboken på kvällarna och förhoppningsvis träffat nya vänner med samma mål som du: Att få flyga självständigt. Du har klarat alla dina praktiska övningar och teoriprovet gick bra. Vad gör du nu?

Nu är du pilot på första nivån (av tre) – student – och ditt nästa steg blir att skaffa dig behörighet att få göra mer än backglidningar, och stanna uppe i luften. Backglidningar är korta träningsflyg på låg höjd (under tio meter). Nu fortsätter du träna markhantering så att det sitter i ryggmärgen innan du går vidare mot din nästa kurs som ger dig behörighet att t ex hanga, vincha, starta med en paramotor ifrån berg och flyga i termik.

Om du har ett någorlunda öppet fält i närheten så kan du kanske använd det för din träning? Om det finns en bra backe utan farliga hinder så kan du fortsätta träna backglidningar men fokusera framförallt på att bli riktigt duktig på att markhantera så kommer din första behörighet bli en enkel match. När du börjar tycka det är för lätt att bara hålla skärmen över huvudet kan du börja öva på att “kajta”, d v s förflytta dig med hjälp av skärmen. Du kan också prova att sätta eller lägga dig ned och sedan resa dig upp igen med skärmen fortfarande flygande över huvudet. Den sortens kontroll kommer göra dig till en säker och skicklig pilot i luften!

Som nykläckt student har du många frågor. Under kursen fick du låna skärm men för att kunna träna och förbereda dig för nästa steg behöver du egen utrustning. 

Vi har ett utbildningssystem som är effektivt.
Vi har drygt 30 års erfarenhet av utbildning på Österlen och vi har lärt oss att hantera väder och vind på ett optimalt sätt.
Vi tar alla tillfällen som ges till flygning under kursen.

Inträderskrav: Inga
Kurslängd: 3 dagar

Kursen omfattar: