En växande gren inom skärmflyg som ansluter en ny kategori piloter från bla skidåkare och fallskärmshoppare. Speedflying/Speedriding och Minigliders flyger på helt andra villkor och är mycket snabba. Flygningen sker oftast nära marken.

Det ställer höga krav på piloten. Vi rekommenderar P1 pilot + 100 timmar inna man börjar flyga med mindre skärmar.
Sporten växer i världen och många inser möjligheterna att inte vara lika väderberoende som skärmflyg.
Att flygas snabbt i små skärmar är mycket skoj och ger en upplevelse utöver det vanliga.

GIN har en man vid namn Francois Bon som enbart utvecklar Speedgliders. Francois bror lärde Pierre att flyga skärm 1988 en kall januarimånad.
Platsen var Idre och Fjätervålen i norra Dalarna. Det är samma plats vi valt att ha Sveriges första Speedflyingkurser.
Cirkeln är sluten. Vi är tillbaka där vi en gång startade.

För några år sedan använde pionjärerna fallskärmar eller modifierade kites. Att länka ihop en sväng med en skida och en skärm nerför en sluttning på ett berg är en helt ny fartdimension! Det är en accelererande typ av ”flygning” som fascinerar såväl utövare som åskådare.
Speedflying har tagit backarna med storm och attraherar fler och fler piloter. Inte minst då det tycks råda en boom inom fartgebitet. Är det fart vi vill ha? Det finns ändå en del risker med att susa fram i eller strax över pisten i motorvägsfart.
Speedflying föddes i Frankrike och har nu spridit sig till övriga Europa.

Synonymt för dessa skärmar är enkel hantering, bra startegenskaper med snabb respons. Ju mindre skärm desto högre fart. En enkel ekvation. En mindre variant kräver dock sin pilot för vad gör man om det råkar stå ett två tons stenblock i vägen?

Nu är ju lyckligtvis dessa skärmar försedda med smarta trimsystem vilket låter dig höja respektive sänka farten.
Som rookie väljer man inte en 8-kvadratare. Snarare en större med begränsad topphastighet för här gäller samma moraliska principer som vid ”vanlig” skärmflygning – flyg med det som finns innanför hjälmen. Då slipper vi tråkiga rapporter om överkörda skidturister. Flygning är kul och att det utvecklas diverse varianter är spännande.

Enklast är att lära sig på en skärmflygskola för att få tillgodo deras kunskaper i denna nya typ av flygning. Då är ni på en perfekt plats för att upptäcka sporten Speedflying!

Speed flyers måste vara helt och fullt ansvariga för sin sport när de är i ett skidområde. Det är rekommenderat att alltid kontakta ansvariga för området. Ta dig den tiden, förklara och avlys ett område för Speedflying. En bra presentation med bilder, film och en säkerhetsdemonstration är mycket användbart och värdefullt. Offpist-område fungerar normalt utmärkt.

Varje person som utövar Speedflying ska bära med sig säkerhetsutrustning för offpiståkning. I varje högalpint område ska följande utrustning finnas med;
Lavinsond (ARVA), spade, ryggskydd, hjälm. Det är absolut nödvändigt att checka vädret och snöförhållandena. Träna alltid med högsta säkerhet för maximal njutning och skoj-faktor.

Läs mer om Speedflying