Grekland – Lefkada

Grekland är ett av de mest mångsidiga länderna i Europa; ett drömskt landskap, höga berg, paradisstränder och en 4000-årig kultur väntar på oss. Här flyger vi som gudarna!
Det finns nästan lika många flygområde som stränder, och om vi inte vet vart vi ska gå, har våra grekiska lokala guider vänner säkert rätt tips för oss.

Kasta av dig skorna i den varma sanden!
Ett utmärkt flygområde för alla som gillar termik flygning och hangflygning på ett och samma område. Flera olika starter och samtliga med landning på en underbar strand vid det turkosa kristallklara Medelhavet. De mest använda starterna är, en med 130 metes fallhöjd samt en start med 600 meters fallhöjd. Här landar man på Katchima beach Startar man på den lägre är det hangflygning som gäller och startar man på den övre är det fin termikflygning, med landning på samma strand! Den övre starten heter ”Big Blue” har en fint hotell med restaurang. En restaurang lokal mat med bra omdöme på Tripadvisor. Solnedgångsflygen härifrån är verkligen något man måste uppleva. Starterna är stora och väl gjorda. Landningarna är stora på stranden.
I huvudsak används 2-3 olika starter. Området har 5 olika flygområde med 9 olika starter i vår direkta närhet!
Termikflygningen är mycket bra under perioden. Flygningen här är omväxlande och mycket rolig.
Vår lokala guide hjälper oss för att få ut så mycket som möjligt av dagen. En unik miljö som är avslappnad och med bra service och snabba upphämtningar när man landat.

Boendet
Boendet sker i en pittoresk by som heter Agios Nikitas 5-10 min från flygningen. Här finns flera mysiga restauranger, butiker och cafér.
När man inte flyger finns det alla former av vattensportet här att uppleva, Kiting är stort liksom dykning, segling, simma med delfiner eller varför inte slumra under en parasoll vid stranden.

Här är slutsatsen efter att David Bengtsson blivit utskickad av oss reka inför resorna.

Lefkada från luften
Jag (Davis Bengtsson) fick i uppdrag av Pierre att scouta den grekiska ön Lefkada som flygställe för Skyadventures. Detta efter att blivit bländad av fantastiska flygbilder på Facebook. En österrikisk grupp postade bild efter bild med det mest fantastiska turkosa vatten jag sett, vita sandstränder och höga lummiga berg. Googla ”Lefkada beaches” och ni fattar vad jag menar rätt snabbt.

Sagt och gjort, jag tog mitt pick och pack och gav mig dit. Från flygplatsen är det en snabb transfer på ungefär 45 minuter till byn Agios Nikitas där jag bodde. Vi befinner oss i mitten av oktober och temperaturen är helt perfekt. Omkring 25 grader varmt och solsken. Jag hade för övrigt soligt och fint väder hela veckan med svaga vindar.

Flygning alla dagar
Oktober är lågsäsong och ön håller på att bomma igen. Många hotell och restauranger är stängda, men inte såpass att det är något problem. Jag skulle dock rekommendera att åka hit i September istället, då det är lite mer liv och rörelse. I september är nästan allt öppet. Undvik dock högsommaren om ni inte råkar uppskatta när folk packar ihop sig som sillar på stränderna med trafikploblem och temperaturer som når uppåt 40 grader.

Flygningen sker främst på västkusten. Här finns ett par officiella startplatser på varierande höjder. Blåser det mycket kan man starta lågt och hanga och blåser det lite så startar man oftast på runt 500 meter över havet. Är man lite äventyrlig går det att hitta andra platser ännu högre upp att starta. De små smala serpentinvägarna över bergen är nästan otrafikerade, så det går att dra upp skärmen på vägen om man är lagd åt det sportiga hållet. Det finns även en privat start på västkusten där en av de lokala tandempiloterna verkar. Superfint ställe och jag och Pierre har etablerat en god kontakt med den lokala piloten. Åker ni hit med Skyadventures blir detta er primära startplats. Här ges det goda möjligheter att flyga termik. Från starten når man snabbt husblåsan som de kallar ”Wallstreet” Det är en exponerad klippvägg som ligger i anslutning till en väg och här lyfter det alltid. Min erfarenhet är att det är lättare att ta sig upp här ifrån än från den officiella starten, även om det är kul att flyga från båda.


Officiell landning sker på en av två stränder. Den större har 4-5 restauranger och är riktigt fin, men den lilla stranden är makalös. Mitt favoritställe utan tvekan. Efter landning så knallar man in mellan några bananplantor och sätter sig i den lilla strandbaren som naturligtvis heter ”Banana Bar”. Här serverar de smårätter och kalla drycker. Solnedgångarna är spektakulära efter ett sjysst flyg, beachlandning, 25 grader varmt och en kall öl i näven på kanske den vackraste strand jag sett. Hela veckan jag var på Lefkada så inleddes dagen med ostliga vindar, för att vrida till väst eller syd på eftermiddagen. Det innebär att jag även åkte på äventyr till ostsidan av ön för att nyttja morgontermiken. Här flygs det i kontrollerad luft, men området är inte alls påverkat av trafiken vid flygplatsen. Grekiska flygledarna ser mellan fingrarna och så länge ingen gör något korkat och flyger med lokal guide så fungerar det. Stället är spektakulärt och det var rejält termiskt redan klockan 10:00. Det är ett litet äventyr att bara ta sig dit, då serpentinvägarna är smala och av grekisk kvalitet. Landningen är helt okej, men inte lika stor och enkel som stränderna på västkusten. För att summera så gillar jag verkligen Lefkada. Flygstället passar piloter som mest flyger platsbundet, men det går att ge sig ut på distansäventyr om man är lagd åt det hållet. Jag fick både hang och termik när jag var här och det var inte på något sätt stökigt. Jag flög i shorts hela veckan. Det är flygning för de stora flertalet och även ett perfekt ställe att ta med sin icke flygande partner till. Alla trivs här. Vill man uppleva ön på egen hand är det bara att hyra en moped eller mc.

Lefkada är ett utmärkt resmål för resterande av familjen eller vännen att följa med på.
Destinationen uppfyller Skyadventures krav.

Du bor i på ett modernt hotell mitt i byn 200 meter från stranden och 50 meter från närmaste restaurang. Givetvis bor vi med havsutsikt! På hotellet ärt det fina rum med en bra pool.

 • I priset ingår:
  Hotell del i dubbelrum med frukost
  Guidning
  Instruktörer
  Transporter
  Start och landningsavgifter
 • I priset ingår ej
  Flygbiljett
  Måltider utöver frukost
  Enkelrum tillkommer 2400kr

Ta med:
Kommunikationsradio.
Bra starttekniker är en självklarhet.
Glöm inte UV-säcken och solkrämen.
Det viktigt att du har full koll på dina försäkringar etc. innan avresa.

Försäkringar
Uppgradera din försäkring hos SSFF om du inte gjort det. Klicka här
Vi rekommenderar starkt att ni kompletterar er försäkring hos SSFF med på resan med ERV´s alternativ. Klicka här

Datum: Planeras för September 2022, beroende på Covid 19 läget.

Pris: 13 950kr/person. Gäller del i dubbelrum (Pris för medresande icke flygare är 9 950kr)

Boka kursen här nedan eller betala direkt i vår butik.