Vad är en säker skärm?
Det är en skärm som du under alla förhållanden:
– Kan kontrollera enkelt
– Kollapsar inte ofta (med din input)
– Återhämtar sig snabbt för dig
Du har antagligen gissat det redan: det största elementet i skärmflyg-säkerhet är piloten. Om du inte har gjort SIV-utbildning nyligen kan du göra mer för att förbättra din säkerhet. Reaktionshastigheten och tydliga tankar om vad du gör vid ett kollapsscenario avgör resultatet mer än vad skärmtillverkaren kan göra.
Här finns ett stort missförstånd.
EN-organet testar skärmar för de flesta klasser genom att simulera en kollapsad skärm med en passiv pilot. I verkligheten kommer piloten att göra en av tre saker: stora panikåtgärder som gör saken värre, måttlig korrigerande insats som fixar problemet eller fryser till och gör ingenting. Det sista svaret kan vara bättre än det första, men varför sätta ditt liv till ödet? Lär dig vad skärmen gör när den inte gör som du vill , lär känna känslorna av höga-G-manöver och träna regelbundet.
Först då kan vi diskutera säkerheten för själva skärmen.
Att simulera kollaps är knepigt.
EN-testet är en mycket kontrollerad miljö med strikta protokoll och mycket skickliga piloter. Utan tvekan är deras resultat korrekta men det kan vara annorlunda i verkliga livet. Med andra ord, om du bara klarar av en 50% asymmetrisk, är det troligt att det inte kommer att återhämta sig inom EN testnormer. En liten vikthöjning, en gnutta av turbulens eller en överentusiastisk input, och du får något ganska hetare än du förväntade dig. Detta har blivit mer märkbart under de senaste åren, eftersom tillverkarna skjuter vingarna upp till klassens gräns.
Det betyder att din vän som äger en skärm du är intresserad av inte kan berätta för dig om skärmens säkerhet med någon större sanningshalt. Denna varning gäller också för de som testar skärmar. Många kan inte motstå frestelsen att ”prova några kollaps” på nya skärmar, Här ska man vara försiktig med informationsvärdet. Det ger piloten endast en bild och en åsikt om känslan av säkerhet.
Desto högre klass, desto lägre är den passiva säkerheten för skärmen.
Skärmarna i högre klasser tenderar att fara runt mer och drabbas av fler kollapser. Om piloten har uppdaterade flygfärdigheter kan piloten minimera detta: skärmen svarar snabbare på korrigeringar som sker vid rätt tidpunkt, och eftersom feedbacken från skärmen är större kan du känna vad som kommer ögonblicket innan skärmen deformeras.
Kollapsmotstånd förbättras genom att ha ett högt tryck i framkanten.
Piloter som flyger sin skärm under många år under riktigt stökiga förhållanden, har sällan kollapser bortsett från inslag på vingspetsarna, trots att de ofta flyger på mycket speed. Men när avancerade skärmar slutligen kollapsar, kan återhämtningen vara mer våldsam än snällare klassade skärmar. Viktigt är att man har bra SIV kunskaper och flyger mycket aktivt, är jag beredd att kasta nödskärmen i vissa extrema situationer.
Återigen är det viktigt att matcha skärmen med piloten!
XC Klassen
Tänkte åter igen föra diskussionen till XC-klassen, den vanligaste situationen du kommer att möta är den asymmetriska kollapsen när du skrapar på en bergskant när du flyger mot vinden. (i trimhastighet). Nu vill du inte ha en skärm som svänger av snabbt och dyker mycket under sin återhämtning. Detta är förmodligen den mest användbara funktionen i EN-testen: ju mer extrem denna reaktion är, desto högre klassning. De flesta moderna vingar gör dock A på 50% asymmetrisk-från-trim-hastighetstestet. Ja, även avancerade XC skärmar. Så det är svårt att fatta ett beslut baserat på EN-testerna, eftersom de fokuserar på återhämtning inte på kollaps tendensen.
Det är bättre att titta närmare på den underliggande orsaken till det asymmetriska: pitch beteende, hur en vinge ”hoppar framåt” när bromsarna släpps eller när skärmen närmar sig en termikblåsa. Detta är användbart för erfarna piloter, vilket ger piloten en verklig känsla av att närma sig lyft och energi för att vända i en snäv sväng. Nackdelen är att om du inte har utvecklat aktiva pilotförmågor och snabba input kommer skärmen att kollapsa, om och om igen, även under ”enklare” förhållanden. Säkrare skärmar är trimmade med ”näsan upp”, med en djupare korda, då är inte pilotens input lika avgörande.
Sammanfattning
- Uppgradera dina färdigheter: att göra en SIV är mer effektivt än att byta din skärm.
- Kollapsbeständiga skärmar kan vara krävande vid kollapsåterhämtning.
- Välj den klassning du tror att du fortfarande kan hantera i turbulent luft.
Säkerhet kommer från att vara beredd, så basera dina beslut på tillförlitlig information. Det som verkligen räknas är kunskapen om skärmen som byggts upp över tid av erfarna piloter som tittar på skärmarna under verkliga förhållanden, inte den skärm som glider bäst på ”i död luft”.
På Skyadventures har vi byggt vårt rykte på att dela goda råd.
Titta in i vår E-store och se vad vi har att erbjuda.